Iako država ove godine ne nudi besplatan vaučer po osobi u vrednosti od 15.000 dinara, kao što je to bio slučaj prošle, interesovanje građana Srbije za tu subvenciju je svejedno veliko, pa se tako prvog dana prijava, do podneva, za treću turu vaučera prijavilo čak 27.000 ljudi. U prvoj i drugoj turi konkurisanja za vaučere svi vaučeri su nestali već prvog i drugog dana otvaranja konkursa!

Smeštaj na Kopaoniku, naselje Brzeće, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Nina Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Ministar turizma i omladine Husein Memić

Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je da je prvog dana treće ture konkursa za vaučere do 16 sati podeljeno 34.700 vaučera za subvencionalni godišnji odmor u Srbiji i istakao da se vaučeri dele po istoj dinamci i uslovima kao i prošli put i da će moći da se koriste do 20. novembra.

„Mi smo 30. maja za nepuni dan podelili 100.000 vaučera.  Ukupno 300.000 vaučera je podeljeno – 4. januara, 30. maja i sada 20. juna, što je 300.000 hiljada vaučera ukupno za subvencionisani godišnji odmor u Srbiji. Vrednost svih vaučera je 1,5 milijardi dinara, a vaučeri se danas dele po istoj dinamici kao i prošli put, sa istim uslovima i moći će da se koriste do 20. novembra, po pet hiljada za najmanje pet noćenja“, rekao je Memić za Tanjug.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Ema Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Prvi i drugi krug raspodele vaučera

Podsećanja radi, 30. maja kada se delila druga tura vaučera, zabeležen je rekord jer su svi do jednog “planuli” u tom danu za svega desetak sati. Takođe, prva ovogodišnja kvota u januaru podeljena je za nepuna dva dana.

Na prvi pogled, moglo bi se konstatovati da su građani Srbije zaintersovaniji da odmor, ili bar jedan njegov deo provedu u svojoj zemlji, nego što je to bio slučaj ranije ali podaci pokazuju da je razlog za “pomamu” za vaučerima u stvari nizak životni standard.

Smeštaj na Zlatiboru - Onore7 Zlatibor

Smeštaj na Zlatiboru

Ako se pogleda struktura onih koji su se prijavili za besplatne vaučere u drugoj rekordnoj turi, jasno se vidi da je među njima najviše penzionera, čak 54 odsto, zaposleni su na drugom mestu sa oko 30 procenata dok je među onima koji su podneli prijave i 10,7 odsto nezaposlenih.

Statistika pokazuje da u Srbiji polovina zaposlenih radi za platu u visini do 60.000 dinara a država besplatne vaučere nudi za sve one čiji lični dohoci ne prelaze iznos od 70 hiljada.

Slično:  Drugi krug vaučera za odmor u Srbiji 5 000 ili 15 000 dinara? Evo razjašnjenja

Koje su popularne destinacije u Srbiji?

Kada je reč o destinacijama za koje su građani Srbije zainteresovani, na prvom mestu su banje a potom i planine.

Najveći broj vaučera je dobijen za odlazak u Vrnjačku banju, zatim Sokobanju, a onda za planine Zlatibor i Kopaonik, ali i destinacije poput Palića i Srebrnog jezera. Građani Srbije koji koriste vaučere takođe u velikom broju posećuju i Divčibare, Taru, Prolom i Ribarsku banju.

Mlađi korisnici subvencija preferiraju mesta na kojima mogu da se prepuste dražima prirode ali istovremeno i da se zabave poput Zlatibora i Srebrnog jezera dok stariji biraju lekovite banje.

Pravo na vaučere za odmor u Srbiji

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, a korisnici vaučera mogu biti i lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju.

U ovoj turi na raspolaganju je 100.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara koje građani mogu koristiti u ugostiteljskim objektima koji učestvuju u sistemu dodele vaučera.

Lica koja su u 2023. godini već ostvarila pravo na vaučer, ne mogu da podnose prijave za nove vaučere.

Potrebna dokumentacija za vaučere

Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima Pošte podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana, odnosno period od dana podnošenja prijave Pošti do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne može da bude kraći od 30 dana.

Kada je reč o penzionerima, prilikom prijave oni na uvid dostavljaju dokaze o ostvarenom pravu na penziju koji izdaje banka.

Zaposleni prilikom prijave dostavljaju original potvrde o zaposlenju, kao i o ostvarenoj zaradi isplaćenoj u mesecu pre podnošenja prijave. Studenti prilažu uz prijavu i potvrdu viokoškolske ustanove o statusu prvog drugog ili trećeg stepena za tekuću školsku godinu, dok zaposleni, sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava.

Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2023. godine.