Site logo

MINISTARSTVO TURIZMA – ZVANIČNO: Konkurs za novu turu vaučera u utorak 20. juna

Od utorka novi krug prijave za još 100.000 turističkih vaučera: „Jedna od najboljih mera za razvoj domaćeg turizma“ – Konkurs za novu turu vaučera

U utorak konkus za vaučere u trećem krugu raspodele vaučera

Vlada Srbije odobrila je novih 500 miliona dinara za podelu još 100 000 turističkih vaučera, a novi krug prijave za vaučere građana koji imaju pravo na korišćenje subvencionisanog odmora u Srbiji počeće u utorak, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

Smeštaj na Kopaoniku, naselje Brzeće, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Nina Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

„U saradnji sa Poštom Srbije, od utorka 20.6. krećemo sa novim krugom prijave. Ostavili smo nekoliko dana građanima da bi mogli da izvrše rezervaciju kod ugostitelja kojih na listi onih koji primaju vaučere ima negde oko 4.300. Očekujemo da će ovo biti veoma uspešna akcija, prošli put su faktički vaučeri podeljeni za nepun dan. Očekujemo da ćemo i u utorak uspešno završiti i ovaj krug“, rekao je Kandić za Euronews Srbija.

Vaučeri i razvoj turizma

Na pitanje koliko je podela vaučera uticala na razvoj turizma, Kandić kaže da je to izuzetno delotvorna mera, jedna od najboljih mera za razvoj domaćeg turizma.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Ema Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

„Najpre je spasila domaću privredu od propasti u kovid krizi, povećala znatno broj domaćih turista i kada su prošle kovid mere, produžila je sezonu u Srbiji“, naveo je Kandić.

Kandić kaže da je i te kako povećan broj onih koji se prijavljuju u sistem e-turista i da je domaća turistička privreda, posebno domaća seoska gazdinstva, shvatila značaj legalnog poslovanja, ne samo zbog akcije vaučera već i zbog pogodnosti koje mogu imati kada je reč o dobijanju kredita i podsticaja.

Smeštaj na Zlatiboru - Onore7 Zlatibor

Smeštaj na Zlatiboru

Raste broj i domaćih i stranih turista

Upitan šta je pokazala statistika kada je reč o uticaju inflacije na turizam, Kandić je rekao da statistika u prvih pet meseci ove godine pokazuje da ćemo ponovo imati rekordnu turisticku godinu, čak bolju i od 2022. koja je premašila 2019. i da inflacija ne utiče na turizam.

Slično:  Treći krug vaučera - novi vaučeri - hoće li biti novih vaučera?

„Imamo ukupan rast dolazaka i domaćih i stranih turista između 16 i 17 odsto, a rast stranih turista je duplo veći, dakle 33 odsto, sve to ukazuje da ćemo imati dobru godinu“, naveo je Kandić.

Naglasio je da je kada je izbila korona kriza prvi nastradao turizam, da je postojala bojazan da će se veoma teško oporaviti.

„Međutim, kako se sada stvari odvijaju i kod nas i u svetu, čini se da to ide mnogo brže nego što smo i sami očekivali tako da je Srbija među vodećim zemljama u Evropi kada je u pitanju oporavak našeg turističkog tržišta, tačnije rast je najdinamičniji i najbrži“, rekao je Kandić.

Raste broj domaćih turista u Srbiji

Izrazio je zadovoljstvo što iz godine u godinu raste broj domaćih turista na turističkim destinacijama u Srbiji, navodeći da je broj dolazaka 2015. bio oko 1,3 miliona, a da je sada dva miliona. Raste smeštaj na planini, smeštaj u Vrnjačkoj banji, smeštaj u selima, smeštaj na Zlatiboru itd.

Očigledno je, dodaje Kandić, da je bolji i turistički promet domaćih turista.

„U prvih pet meseci bio je nešto slabiji kad se uporedi sa stranim turistima. Po svemu sudeći, na to su uticale kiše u maju u junu“, rekao je Kandić.

Državni sekretar je naveo da se dešavaju pozitivne promene kod stranih turista i da je najsvežiji primer kineskih turista koji su počeli intenzivnije da dolaze u Srbiju.

Primetan je, kaže Kandić, porast broja noćenja kineskih turista oko 58 odsto, iako jedan deo njih ostaje kraće, neki ostaju i do 14 dana što do sada nije bio slučaj.

„To su neki pozitivni trendovi koji se dešavaju. Strani turisti sada imaju naviku da nešto duže ostaju u Srbiji nego što je to bilo pre dve ili tri godine“, rekao je Kandić.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment