Site logo

Zvanična najava drugog kruga vaučera, državni sekretar najavio nove vaučere

Od utorka prijava za novih 100 000 turističkih vaučera, ko ima pravo da se prijavi?

Podela još 100.000 turističkih vaučera od 5.000 dinara za odmor u Srbiji, počinje u utorak. Državni sekretar u Ministarstvu turizma i sporta Uroš Kandić kaže za RTS da pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, građani stariji od 65 godina koji nemaju primanja, studenti, osobe koje koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara. Popunjena dokumenta i prijave građani podnose na šalterima Pošte. Prethodnih godina, rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja.

Smeštaj na Kopaoniku, naselje Brzeće, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Nina Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera planula je za nepuna dva dana. Državni sekretar u Ministarstvu turizma i sporta Uroš Kandić najavljuje da u utorak 30. maja počinje prijavljivanje za novih 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara.

Razgovor novinarke Rts-a sa Urošem Kandićem, državnim sekretarom u Ministarstvu turizma

„Od utorka ujutru, na svim šalterima Pošte građani će moći da se prijave. Oni jako dobro znaju proceduru, ovo traje godinama. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara“, ističe Kandić.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Ema Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Kaže da očekuju da i ovog puta vaučeri odu za nekoliko dana.

Pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nisu penzioneri i nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara. Popunjena dokumenta i prijave podnose se na šalterima Pošte Srbije.

Smeštaj na Zlatiboru - Onore7 Zlatibor

Smeštaj na Zlatiboru

Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji.

„Kineski turisti počeli da se vraćaju“

Kandić kaže da je od Nove godine do jučerašnjeg dana zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto.

Slično:  Početak prijave za vaučere u drugom krugu, gužva u Poštama

„Kada su u pitanju samo strani gosti, to je i 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je sjajan rezultat“, ističe Kandić.

Kaže da turisti dolaze uglavnom iz regiona – iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turske…

Naglašava da u poslednje vreme ima sve više turista iz Rusije i Evropske unije, kao i da su kineski turisti počeli da se vraćaju od momenta kada su kovid mere ublažene u Kini.

Domaći turisti se najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku Banju, dok strani turisti u letnjem periodu uglavnom posećuju gradove, a zimi Kopaonik, kaže Kandić.

„Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj banji. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska banja i Kuršumlijska banja“, navodi Kandić.

„Očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina“

Kandić ističe da je i devizni priliv za prva tri meseca za 30 odsto veći nego u istom periodu lane.

„Imali smo prošle godine 2,4 milijarde deviznog priliva. Očekujemo da ove godine bude veći. Ako je 2022. bila fantastična, očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina kada je u pitanju turizam“, kaže Kandić.

Ističe da je inflacija svuda u svetu, ali da su se cene pansionskih i vanpansionskih usluga u Srbiji zaustavile na nivou sa kraja 2022. godine.

„Ne bi ni dolazilo toliko turista kod nas da nismo cenovno konkurentni. Jedan od opredeljujućih faktora kod turista koji dolaze jest povoljnost cena. Mogu da kažem da smo svakako jedna od najpovoljnijih destinacija“, naglašava Kandić.

Izvor: Rts.rs

Comments

Add a comment