Site logo

I dalje IMA vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji

Polovina vaučera od 5.000 dinara za odmor u Srbiji još nije podeljena: Uslov minimum pet noćenja, cene od 600 dinara

 

Smeštaj na Kopaoniku, naselje Brzeće, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Nina Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Polovina vaučera od 5.000 dinara za odmor u Srbiji još nije podeljena: Uslov minimum pet noćenja, cene od 600 dinara – Copyright Unsplash

U prvom krugu je čak 100 hiljada turističkih vaučera planulo za jedan dan, dok je u drugom krugu podeljena tek polovina, potvrđeno je za Euronews Srbija iz Ministarstva turizma i omladine. To znači da se oni koji žele da letuju u Srbiji još mogu prijaviti za subvenciju države i izabrati neku od destinacija širom naše zemlje.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Ema Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Prijavljivanje za besplatne vaučere od 5.000 dinara još je moguće na svim šalterima Pošte Srbije, a turističke vaučere mogu iskoristiti građani koji imaju pravo na korišćenje subvencionisanog odmora – nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara.

U prvom krugu podele turističkih vaučera čak 54 odsto prijava činili su penzioneri, potom zaposleni sa 30 odsto i nezaposlena lica sa 10 odsto učešća.

Smeštaj na Zlatiboru - Onore7 Zlatibor

Smeštaj na Zlatiboru

Do vaučera u dva koraka, ima vaučera za odmor u Srbiji

Oni koji ispunjavaju neki od gore navedenih uslova, da bi dobili vaučer prvo moraju da rezervišu smeštaj na nekoj turističkoj destinaciji u Srbiji, odnosno u smeštaju koji spada u kategoriju izdavanja smeštaja uz vaučere i termin boravka na određenoj destinaciji. Listu smeštajnih i ugostiteljskih objekata koji prihvataju turističke vaučere možete pogledati ovde.

Drugi uslov je da rezervacija mora biti minimum mesec dana unapred od datuma podnošenja zahteva za vaučer.

Vaučeri se inače ne mogu koristiti u turističkim agencijama koje nude organizovane aranžmane za odmor u Srbiji.

Tanjug/Sava Radovanović

Nakon izvršene rezervacije, ugostitelj ili hotelijer šalje potvrdu o rezervaciji smeštaja na kojoj se nalaze osnovni podaci o smeštajnom objektu, datumu polaska i odlaska (potrebno je minimum pet noćenja).

Drugi korak podrazumeva potvrdu o mesečnim primanjima koju dobijate kod svog poslodavca (obrazac možete preuzeti ovde). Oni koji su nezaposleni potvrdu će dobiti na birou rada uz kopiju lične karte.

Potrebna dokumentacija se potom predaje na bilo kojem šalteru Pošte Srbije, a ukoliko ispunjavate sve navedene uslove, vaučer stiže na kućnu adresu najkasnije za mesec dana, odnosno pre termina putovanja.

U banjama noćenje već od 600 dinara

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je u ranijem gostovanju na Euronews Srbija da se podela turističkih vaučera ispostavila kao izuzetno delotvorna mera, zapravo jedna od najboljih za razvoj domaćeg turizma.

Slično:  MINISTARSTVO TURIZMA - ZVANIČNO: Konkurs za novu turu vaučera u utorak 20. juna

„Najpre je spasila domaću privredu od propasti u kovid krizi, povećala znatno broj domaćih turista i kada su prošle kovid mere, produžila je sezonu u Srbiji“, naveo je Kandić.

On je rekao da se turisti najčešće odlučuju za Zlatibor i Vrnjačku Banju, a beleži se i veliki skok turista u Sijarinskoj Banji. Tražene su i Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja.

Međutim, rekorder po broju iskorišćenih vaučera je svakako Sokobanja.

Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

Neznatno skuplja od ostalih, Sokobanja je favorit kod domaćih turista, pa se tako najjeftinije noćenje među objektima koji učestvuju u programu subvencionisanja, može naći tek od 2.000 dinara. Kako vaučer ne može da pokrije pet noćenja u Sokobanji, potrebna je doplata. Uprkos tome ostaje među najpopularnijim destinacijama u Srbiji prvenstveno zbog najvećeg broja smeštajnih jedinica koje učestvuju u ovom programu.

Na popularnom Zlatiboru se najjeftinije noćenje kreće od 2.600 dinara što znači da za pet noćenja, turista mora da doplati u proseku sedam do osam hiljada dinara. Iako brojni hoteli na Zlatiboru učestvuju u programu subvencionisanja, cena noćenja je daleko skuplja, pa vaučer od 5.000 dinara čini, u većini slučajeva, tek jednu petinu troška.

Ugostitelji na Kopaniku takođe učestvuju u ovom programu, ali kako se radi o najpopularnijoj planini u Srbiji, turistički vaučer više dođe kao vaučer za popust od 10 odsto. Smeštaj u Brzeću na Kopaoniku može se pronaći za samo 3 000 dinara po noćenju za 4 osobe.

Kada je naša treća najpopularnija planina Tara u pitanju, Bajina Bašta nudi najveći broj smetajnih jedinica u kojima se cena u proseku kreće od 3.000 dinara, pa naviše, što znači da je doplata neizostavna.

Wikipedia.org/Bojan Cvetanović

S druge strane, Prolom Banja nudi veliki broj ugostiteljskih objekata u kojima raspon cena varira već od 600, pa sve do 10.000 evra po noćenju.

Najpovoljnije cene su svakako u Lukovskoj banji gde se noćenje krece od 700 dinara, a u proseku iznosi hiljadu do dve. To znači da, ako uzmemo cenu od 1.000 dinara po noćenju, turistički vaučer u potpunosti pokriva troškove smeštaja.

Povoljan smeštaj može se naći i u gradovima kao što su Bor, Šabac, Valjevo, Kraljevo i Kruševac, dok se onima koji žele pravi odmor preporučuju seoska domaćinstva ili neka od popularnih etno-sela koja takođe učestvuju u ovom programu.

Svakako, izbora je na pretek budući da čak 4.519 ugostitelja učestvuje u programu subvencionisanja.

Comments

Add a comment