Site logo

Novi vaučeri u 2024. godini sa pojačanom zaštitom od falsifikovanja

Slede rigoroznije kontrole ugostitelja zbog novih vaučera

Turistička inspekcija obavlja pojačan inspekcijski nadzor ugostitelja, koji su se prijavili na listu za subvencionisano pružanje usluga smeštaja, a sa ciljem da se moguće zloupotrebe svedu na najmanju moguću meru, kažu u Ministarstvu turizma i omladine. Da podsetimo da je nadzor celog tržišta najavljen i zbog toga što su se odmah posle dodele vaučera na društvenim mrežama pojavili oglasi u kojima se nudi njihova preprodaja. U resornom ministarstvu navode da sistemski način sprečavanja bilo kakve zloupotrebe i kršenja zakona nije moguć, ni u jednoj oblasti, ali zato naši propisi predviđaju kazne koje i te kako mogu i da budu upozoravajuće. Po Zakonu o ugostiteljstvu evidentiranjem korisnika smeštaja na način koji nije propisan zaprećene su za pravna lica, odnosno preduzetnike od 200.000 do 800.000, a za fizička lica od 150.000 do 350.000 dinara.

Smeštaj na Kopaoniku, naselje Brzeće, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Nina Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

S druge strane, zloupotreba subvencija može da sadrži i elemente krivičnog dela, u kom smislu će nadležni organi preduzimati radnje u okviru svoje nadležnosti. Ministarstvo turizma je inače objavilo javnu nabavku za dizajn i štampanje vaučera sa vodenim žigom, pa se u javnosti postavilo pitanje da li je to eventualno zbog zaštite od falsifikovanja. Međutim, kako saznajemo, reč je o vaučerima koji su isti kao i oni koji su štampani prethodnih godina tokom ove akcije, te da se oni ni po čemu ne razlikuju.

Personalizovani novi vaučeri

Vaučeri 2024. koje štampa Zavod za izradu novčanica su personalizovani, dakle sa ličnim podacima o korisniku vaučera i podacima o ugostiteljskom objektu u kome se mogu iskoristiti. Kao takvi imaju visok nivo zaštite, a svaki eventualni falsifikat, nesporno upućuje na izvršenje krivičnog dela – navode iz Ministarstva turizma i omladine. Da podsetimo da je prošle nedelje za samo dva sata podeljeno prvih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji i da je, na iznenađenje mnogih, odmah krenula i njihova preprodaja. Međutim, ono što mnogi nisu uzeli u obzir i na šta je turistička inspekcija posebno skrenula pažnju je to da vaučeri nisu ni odštampani, a građani koji su dobili potvrde i dalje ne znaju da li su dobili vaučere. Uobičajena je procedura da se tek proverava dokumentacija koja je podneta. Kako su nedavno za naš list rekli u Udruženju „Moja Srbija”, akcije poput ovih subvencija u turizmu su pokazatelj koliko će se vaučeri u stvari isplatiti. Tokom poslednjih devet godina promet u domaćem turizmu je višestruko uvećan, a veliki broj građana je našao mogućnost zaposlenja i zarade u ugostiteljskoj delatnosti.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Ema Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe
Slično:  Obaveštenje o vaučerima 2024. - Podnošenje prijava za vaučer 2024.

Vaučeri za pospešivanje turizma

– Vaučeri su pravi dokaz za to, jer sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u novčanim tokovima Srbije i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet – naveli su u ovom udruženju. Oni su, inače, nedavno pozvali nadležne da dodele i dodatne vaučere kako bi svi oni koji su konkurisali mogli da obezbede boravak i odmor u Srbiji. – To bi mnogo značilo i ugostiteljima koji su u obavezi da čuvaju sve rezervacije, a ima ih više od 100.000. Oni bi praktično do novembra morali da čuvaju rezervacije, jer nemaju informacije ko je od gostiju dobio vaučer – objasnili su iz ovog udruženja. Inače, nedavno je ministar finansija potvrdio da će država odobriti dodatne vaučere, ali se za sada ne zna kada će to biti.

Prvobitna vest objavljena na portalu Jugmedia: https://jugmedia.rs/rigoroznije-kontrole-ugostitelja-zbog-vaucera/

Smeštaj na Zlatiboru - Onore7 Zlatibor

Smeštaj na Zlatiboru

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment