Site logo

Novi vaučeri u 2024. godini dolaze sa novom Vladom!

Novi vaučeri u 2024. stižu s novom Vladom

Očekivanje je da novi vaučeri u 2024. godini budu do kraja maja, a odluku da drugi krug vaučera 2024. bude do kraja maja treba da donese nova Vlada Republike Srbije koja je formirana početkom maja meseca.

Prvi krug vaučera

U Srbiji je do sada iskorišćeno 26.974 vaučera od ukupno 100.000, koliko je podeljeno u prvom krugu vaučera u januaru, a najviše se odmaralo u Sokobanji i na Zlatiboru

Neprikosnoveni lider po korišćenju turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji je Sokobanja. Na ovoj destinaciji iskoristi se više od 30 odsto ukupnog broja vaučera, ali uglavnom u postletnjoj sezoni. Tokom predstojećih praznika tek pet odsto vlasnika vaučera će iskoristiti svoje pravo i ovde odmarati besplatno. Bez obzira na to, Sokobanja očekuje oko 15.000 gostiju u smeštaju i još toliko izletnika, kaže za „Politiku” Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.

Smeštaj na Kopaoniku, naselje Brzeće, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Nina Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Novi vaučeri 2024. i popunjenost smeštaja

On kaže da su hoteli popunjeni već 90 odsto, nešto manje apartmani, ali i da je ovo tradicionalno najposećeniji deo godine, te da se ovde beleži i najveći prosek boravka gostiju od 5,2 noćenja. Ovo, dodaje, nije vreme kada se koriste vaučeri, jer naši građani za ovom pogodnošću na ovoj destinaciji posegnu uglavnom krajem leta, kada su i cene niže.

U Srbiji je do sada, prema najnovijim podacima Ministarstva turizma i omladine, iskorišćeno 26.974 vaučera od ukupno 100.000, koliko je podeljeno u prvom krugu u januaru. Svaki četvrti građanin je, dakle, iskoristio svoje pravo na subvencionisan odmor i većina se odmarala na Zlatiboru. Ono što većinu građana sada interesuje jeste kada će biti podela novih 150.000 vaučera koji su ranije najavljeni. Po svemu sudeći, novi vaučeri će stići sa novom vladom, jer sredstva su, kako je ranije rečeno, obezbeđena.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, 2 vaučera za 4 osobe za 5 noćenja
Predrezervacije su u toku, javite se ako ste zainteresovani: 064/83-55-757

Najjeftiniji smeštaj na vaučere - Smeštaj Ema Kopaonik - 2 vaučera - 5 noćenja - 4 osobe

Dodatni vaučeri za 2024. godinu

Inače, istraživanja pokazuju da je optimalan broj, ako se gleda ranije interesovanje i broj rezervacija, ukupno 250.000 vaučera i tek taj broj bi dao prave rezultate. Iz udruženja „Moja Srbija” još ranije su apelovali na nadležne da je upravo maj bio optimalan rok za podelu dodatnih vaučera, a razlog je to što se oni mogu koristiti mesec dana od predaje dokumentacije. To znači čak i kada bi sada bili odobreni, praktično bi tek od juna mogli da se koriste, a to je već početak letnje predsezone i vreme kada mnogi već tada znaju kada će na odmor.

Slično:  Drugi krug vaučera za odmor u Srbiji 2023. u maju ili junu, najava ministra

Vaučeri se u Srbiji dodeljuju već devet godina i nema dileme da je reč o subvenciji koja je dala velike rezultate, posebno na manje poznatim destinacijama u Srbiji. Prema rečima Milana Ristića, predsednika ovog udruženja, vaučeri su uvek bili ranije dostupni kako bi veći broj zainteresovanih mogao da ih dobije.

Smeštaj na Zlatiboru - Onore7 Zlatibor

Smeštaj na Zlatiboru

– Brine pomalo to što su ugostitelji već izdali potvrde o rezervaciji smeštaja, datumi su već rezervisani, ali nije sigurno da li će te rezervacije biti validne ili će biti otkazane usred sezone, dovodeći tako u pitanje odmor koji je gost planirao. Ovo predstavlja gubitak i za goste koji su već izvršili rezervaciju i za ugostitelje koji su prihvatili vaučer umesto klasične rezervacije – kaže predsednik ovog udruženja i apeluje na nadležne da se što pre, odmah po formiranju vlade, oglase i daju konkretnije podatke.

Najviše koristi od prvih 100.000 vaučera imao je Zlatibor i kako sada stvari stoje, biće tako i tokom predstojećih praznika. Oni zbog produženog odmora i spajanja praznika očekuju čak dve smene gostiju, a prvi već stižu ovog vikenda.

Smeštaj na planini je generalno uvek popunjen kada je reč o praznicima. Imamo odlične najave i veliki broj rezervacija, možemo već reći da su kapaciteti gotovo rasprodati. Naši gosti u proseku ostaju oko četiri dana i sada je jasno da ćemo imati dve smene, pošto su mnogi spojili i ovaj vikend i krenuli na odmor – kaže za „Politiku” Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibora. Cene se na ovoj planini, ali i na drugim destinacijama uglavnom nisu menjale. Na Zlatiboru u domaćoj radinosti (sobe, kuće, apartmani) smeštaj može da se iznajmi od 5.000 do 25.000 dinara po danu, u zavisnosti od lokacije i kategorije. Smeštaj u seoskim turističkim domaćinstvima se kreće od 600 do 6.000 dinara po osobi. Ishrana je od 1.500 do 3.600 dinara i to može biti cena po osobi ili smeštajnoj jedinici, što zavisi od domaćinstva. Turisti su tražili i smeštaj na Kopaoniku, smeštaj u Vrnjačkoj Banji, smeštaj na Zlatiboru itd.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment